Suntherm Smartheat bil med direktør Morten

Gør noget godt for miljøet og din økonomi – udskift dit oliefyr nu!

Der tales meget om den ”grønne omstilling” af vores samfund og i disse Corona-tider med delvist nedlukket samfund er begrebet ”Grøn Genstart” også dukket op. Overordnet set handler det om at finde mere miljøvenlige metoder til at holde vores samfund kørende og her er udfasning og udskiftning af oliefyr en af mulighederne.

For dig som husejer er der store fordele ved en udskiftning af dit oliefyr til en langt mere effektiv og miljøvenlig opvarmningsløsning. Opvarmning med olie er både den dyreste opvarmningsform til din bolig og den mest skadelige for vores klima og miljø.

Alternative opvarmningsformer til din bolig

Der findes heldigvis rigtig gode og miljøvenlige alternative opvarmningsformer, der kan opvarme dit hus fremover og endda bidrage til at du får et bedre indeklima.

Hvis din bolig ligger uden for forsyningsområdet for fjernvarme eller du ikke kan få billig fjernvarme (hvilket afhænger af, hvor du bor i landet), er den bedste alternative opvarmningskilde en varmepumpeløsning og her er dine valg enten et jordvarmeanlæg eller et anlæg med en luft til vand varmepumpe.

Brug af oliefyr som opvarmningskilde skal være 100% udfaset senest i 2030, så uanset hvad skal dit oliefyr skiftes ud i løbet af de kommende år. Men der er store fordele ved allerede nu at få udskiftet dit oliefyr og her kan en varmepumpeløsning med nærvarme på abonnement fra Suntherm Varme være meget fordelagtig.

Nærvarme fra Suntherm - betal for den varme du bruger

Moderne varmepumper er effektive og miljøvenlige og de er blevet billigere i drift, da det nu er muligt at få en rabat på elprisen, når ens hus opvarmes med el (som er tilfældet med varmepumpeløsninger). I 2019 var rabatten 62,75 øre pr. kWh udover de første 4.000 kWh og i 2020 er rabatten på 85,25 øre pr. kWh.

Der er ca. 160.000 boliger i Danmark, der stadig opvarmes med oliefyr, så i forhold til den grønne omstilling er der her meget store muligheder for forbedringer og det kan også være at tidsfristen for udfasningen af oliefyr fremrykkes til tidligere end 2030.

De fleste oliefyr er placeret i ældre huse på landet, hvor der hverken er mulighed for at skifte til naturgas eller fjernvarme og her er det bedste alternativ brug af varmepumper.

6 væsentlige grunde til at udskifte oliefyret nu:

  1. Opvarmning med olie er meget skadeligt for miljøet.
  2. Brug af oliefyr er en meget dyr opvarmningsform til dit hus.
  3. Ældre oliefyr (15 år gamle) er endnu mindre effektive.
  4. Ældre oliefyr er sværere og dyrere at vedligeholde.
  5. Oliefyr kræver udgifter til årlige besøg af servicemontør og skorstensfejer.
  6. Dit hus skal have en skorsten som også skal vedligeholdes løbende.

Muligheder for tilskud til udskiftning af dit oliefyr

Når du forhåbentligt snart vælger at skrotte dit oliefyr, kan der være mulighed for at få flere former for tilskud eller fradrag.

Håndværkerfradraget indeholder i 2020 op til 12.500 kr. pr. voksen person i husstanden til håndværksydelser.

Hvis du investerer i et varmeanlæg, der medfører energibesparelser, kan der også være mulighed for at opnå energisparetilskud. Det er et engangsbeløb, der tidligere typisk har udgjort 20-40 øre pr. kWh, der opnås i årlig besparelse. Kontakt dit forsyningsselskab (el, gas eller fjernvarme) inden du får udført arbejdet, da tilskuddet skal bevilliges før arbejdet påbegyndes.

Der kan komme eller være andre tilskudsmuligheder og her skal du sørge for at spørge leverandøren af dit nye varmeanlæg om råd (Suntherm Varme har kendskab til de nyeste muligheder og holder sig løbende opdateret).

Varmepumper – et særdeles godt ”grønt” alternativ

Markedet for varmepumper – der benytter el til at producere varme – er i høj grad modnet gennem de senere år og de bedste varmepumpeløsninger kan i dag dække hele boligens behov for varme.

Overordnet set findes der tre typer af varmepumper:

Jordvarmeanlæg

Kræver den største investering – typisk kr. 130.000 – 150.000 – men producerer til gengæld den billigste varme.
Varmen hentes op fra jorden via nedgravede slanger eller via et lodret borehul med slanger. Jordvarme fungerer bedst i nyere huse, der er godt isoleret og har enten gulvvarme eller store radiatorer, hvor det er tilstrækkeligt med en lav fremløbstemperatur på det vand, der cirkulerer og varmer huset op.Den effektive og støjsvage luft til vand varmepumpe Suntherm Varme benytter

Luft til vand varmepumper

Kræver en lidt mindre investering – typisk omkring kr. 100.000 – og fungerer i princippet på samme måde som jordvarme, blot ved at benytte udendørs luften. Afhængig af fabrikat og model kan den udendørs del af denne type varmepumpe være ret støjende. En anden udfordring er, at anlægget kræver mere energi, jo lavere temperaturen er udendørs.

Her fungerer varmeanlægget igen bedst i nyere, velisolerede huse med store radiatorer eller gulvvarme, da disse varmepumper også leverer en lav fremløbstemperatur. (Løsningen fra Suntherm Varme har dog ikke denne begrænsning, da der her kan leveres en høj fremløbstemperatur)

Luft til luft varmepumper

Disse kræver en markant mindre investering på. ca. kr. 15.000 pr. varmepumpe og et almindeligt hus på 120m2 vil typisk skulle bruge 3 af disse for at kunne varme huset op.
Denne type varmepumpe blæser varm luft direkte ind i huset, der hvor den er placeret og giver derfor ikke en særlig god varmefordeling.
Opvarmningstypen bruges typisk i sommerhuse og ferieboliger og ses sjældent anvendt i almindelig beboelse.

Hvad er det bedste alternativ til opvarmning med oliefyr?

Hvis du har pengene til selv at købe et jordvarmeanlæg og har et hus der er velegnet til det (velisoleret og med gulvvarme eller store radiatorer) og ikke har noget i mod den risiko og det arbejde der er, når du ejer din egen opvarmningsløsning, så er jordvarme et godt bud.

Men hvis du foretrækker, at slippe for risikoen for uforudsete udgifter, løbende vedligehold og muligt bøvl eller hvis du ikke lige selv står med et større beløb til at investere i et varmeanlæg eller dit hus ikke er særlig velegnet til en lav fremløbstemperatur, så er løsningen:

Nærvarme på abonnement fra Suntherm Varme

Suntherm Varme (eller Suntherm Smartheat) er en innovativ nærvarmeløsning, som er baseret på en af markedets absolut bedste luft til vand varmepumper og som tager hensyn til de udfordringer, der er med lav fremløbstemperatur og meget lave udetemperaturer (-15 grader) på de fleste varmepumpeløsninger på markedet.

Suntherm har udviklet et specielt og patenteret saltbaseret varmelager, der på en begrænset plads kan gemme op til 20 kWh varme, svarende til flere dages varmeforbrug.

Varmelageret løser udfordringen med at producere varme ved meget lave temperaturer og gør det samtidigt muligt at optimere varmeproduktionen ved kun at producere ny varme til lageret, når vejret og elprisen går det billigst muligt.

Sunthem Varmes patenterede varmelager klar til installation

Herudover har anlægget fra Suntherm Varme den markante fordel, at det er specialudviklet til at erstatte oliefyr og derfor kan det levere en højere fremløbstemperatur. Det fungerer derfor også fint i ældre huse og i huse med mindre isolering og uden gulvvarme eller store radiatorer.

Anlægget kræver en markant mindre opstartsinvestering (20.000 kr. inkl. installering) og al service, vedligeholdelse og udskiftning af anlægget, når det om måske 10-15 års drift er udslidt, er inkluderet i abonnementet – så du kan risikerer ikke uforudsete udgifter, da Suntherm klarer disse ting for dig.

Den lave etableringsudgift ved Suntherm Varme kan være en stor fordel specielt i de mange ældre boliger på landet, da det her ofte kan være besværligt at få finansieret større investeringer.

Suntherm Varme anlægget overvåges hele tiden via intelligent cloud-styring, som løbende og automatisk optimerer opvarmningen af din bolig. Det patenterede varmelager og cloudstyringen er medvirkende til, at Suntherm Varme er en mere effektiv varmeløsning (op til 25% besparelse) og at der således benyttes mindre energi til opvarmning af dit hus.

Suntherm Varme bil - opvarmning af dit hus uden overraskelser

Læs meget mere om, hvordan opvarmning af dit hus med nærvarme på abonnement fra Suntherm Varme fungerer via linket.